شروع مهاجرت پرندگان آبزی و کنار آبزی و پایش سواحل و تالابها
1 دقیقه خوانده شده
مهاجرت یک روند طبیعی است و پرندگان به منظور یافتن بهترین شرایط اکولوژیکی و زیستگاهها ی
مناسب برای تغذیه، زاد آوری و گذراندن دوره پیش از بلوغ مسافتهایی بالغ بر صدها تا هزاران کیلومتر را طی می کنند.
به گزارش پایگاه خبری صدای گامبرون
مجید وفادار مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان افزود :
بسیاری از جمعیتهای پرندگان در طول یک مسیر پروازی مشخص(flyway) مسافتهای طولانی را می پیمایند. مسیرهای اصلی پروازی پرندگان مهاجر شامل ۴ خط پروازی ۱)مسیر پروازی آفریقایی- اوراسیایی، ۲)مسیر پروازی آسیای مرکزی، ۳)مسیر پروازی شرق آسیا-استرالیایی و ۴)مسیر پروازی نیمکره غربی می باشد.
ایران در دو ناحیه پروازی پرندگان مهاجر، مسیر پروازی آفریقایی- اوراسیایی و آسیای مرکزی واقع شده است و بیشترین گونه های مهاجری که از ایران عبور می کنند در مسیرپروازی آسیای مرکزی هستند. این ناحیه با اینکه کوتاهترین مسیر مهاجرت در دنیاست اما ۳۰۷ گونه هرساله در این خط پروازی سفر می کنند؛ و مسیری است که ناحیه پالئارکتیک را به شبه قاره هند وصل می کند.
با کاهش دما و شروع فصل سرد سال به تدریج پرندگان مهاجر خشکی زی و آبزی و کنارآبزی پس از طی مسافتهای طولانی در زیستگاه های متنوع استان هرمزگان فرود می آیند.استان هرمزگان با دارا بودن بیش از ۲۰۰۰ کیلومتر نوار ساحلی و زیستگاه های تالابی برای پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی بسیار مطلوب است.
وی افزود : پرندگان مهاجر می بایست بتوانند با کمبود مواد غذایی در توقف گاه های بین راه، پرندگان شکاری،آب و هوای نامساعد و مسیرهای طولانی دریایی،کوههای عظیم و دشتهای بی پایان خود را تطبیق دهند. با وجود همه این مشکلات طبیعی در مسیر،انسانها نیزبا ایجاد موانع بیشتر به پیچیدگی این سفر بزرگ می افزایند. توقفگاه های بین راهی پرندگان به اندازه زیستگاههای مورد استفاده آنها جهت جوجه آوری و زمستان گذرانی اهمیت دارد. خسارت وارده به سایتهایی که هر ساله بوسیله پرندگان مورد استفاده قرار می گیرند اثرات جبران ناپذیری بر شانس بقای آنها می گذارد.
از آنجا که پرندگان وحشی مهاجربه عنوان یک بانک ژن طبیعی برای ویروس آنفلوانرای فوق حاد محسوب می شوند و می توانند بدون ظهورعلائم بیماری، ویروس را باخود حمل کنند و به پرندگان اهلی منتقل کنند در نتیجه به عنوان یک بانک ویروس طبیعی می تواند موجب ایجاد کانون های آلودگی در منطق مهاجر پذیر گردند ضمناً ویروس می تواند اندکی تغییر کرده و از پرندگان مستقیماً به انسان سرایت کند و همین مساله سبب همه گیری جهانی آن شود.
لذا هر ساله با آغاز فصل مهاجرت پرندگان آبزی و کنار آبزی به استان، اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان در راستای تحقق اهداف سازمانی، افزایش بازدیدها، تشدید حفاظت فیزیکی و پایش وضعیت پرندگان مهاجر در تالاب ها، آبگیرها و مراکز تجمع پرندگان را در دستور کار خود قرار می دهد تا در صورت مواجهه با هر گونه تلفات مشکوک پرندگان با همکاری اداره کل دامپزشکی اقدامات فوری صورت پذیرد.
از کلیه هم استانی های عزیز خواهشمند است در صورت مشاهده هرگونه مورد مشکوک یا تلفات پرنده(اهلی و وحشی) با ادارات کل حفاظت محیط زیست و دامپزشکی تماس حاصل فرمایید.