آخرین خورشیدگرفتگی قرن در ایران

خبرگزاری تسنیم: امروز یکشنبه یکم تیرماه آخرین خورشید گرفتگی قرن در ایران مشاهده خواهد شد. این پدیده علمی به دلیل قرار گرفتن ماه در راستای خورشید و زمین رخ می‌دهد و در واقع سایه ماه بر روی زمین می‌افتد. این پدیده در تهران از ساعت ۹ و ۴ دقیقه صبح آغاز شده‌است و تا حدود […]

خبرگزاری تسنیم: امروز یکشنبه یکم تیرماه آخرین خورشید گرفتگی قرن در ایران مشاهده خواهد شد. این پدیده علمی به دلیل قرار گرفتن ماه در راستای خورشید و زمین رخ می‌دهد و در واقع سایه ماه بر روی زمین می‌افتد.

این پدیده در تهران از ساعت ۹ و ۴ دقیقه صبح آغاز شده‌است و تا حدود ساعت ۱۱ ادامه خواهد داشت. این خورشید گرفتگی در ایران از نوع حلقوی است. همین موضوع باعث می‌شد مشاهده پدیده خورشید گرفتگی در ایران با درصدهای متفاوتی قابل رویت باشد. اما بیشترین گرفتگی مربوط به شهرهای جنوب شرق کشور است که در ادامه جزئیات آن ذکر می‌شود.

 

کمترین گرفتگی هم مربوط به شهرهای شمال غرب کشور می‌شود. به عنوان مثال این مقدار در تبریز ۳۵ درصد و در تهران برابر با ۴۸ درصد است. بیشترین درصد گرفتگی هم با ۹۹ درصد در دریای عمان قابل مشاهده است. البته این پدیده در کشورهای همسایه هم قابل مشاهده است.

این پدیده هم‌اکنون در حال وقوع است و نباید با چشم غیر مسلح به آن نگاه کرد. با استفاده از یک فیلتر ایمن در برابر پرتو‌های خطرناک خورشید به راحتی می‌توانیم این کسوف را بدون ابزار رصد کنیم. به کمک یک دوربین دوچشمی کوچک یا تلسکوپ هم می‌توانیم خورشید گرفتگی را با بزرگنمایی رصد کنیم، البته با فیلتر‌های مخصوص مثل فیلتر‌های شیشه‌ای و فیلم محافظ رصد خورشید که به نام فیلتر مایلار هم شناخته می‌شود. حواستان باشد که فیلتر باید حتما در مقابل دهانه ابزار رصدی شما قرار بگیرد. از پشت تلسکوپ یا دوربین بدون فیلتر حتی با عینک مخصوص هم نمی‌شود به خورشید نگاه کرد، چون عینک و چشم ما هر دو باهم می‌سوزند!

خورشید گرفتگی‌های بعدی که در ایران قابل مشاهده باشند به بعد از سال ۱۴۰۰ می‌رسند و اولین گرفتگی در ۳ آبان ۱۴۰۱ رخ خواهد داد با حدآکثر گرفتگی ۶۰ درصد و بعد از آن هم تا ۵ سال هیچ خورشید گرفتگی‌ای در ایران قابل رویت نیست و در ۱۱  مرداد ۱۴۰۶ باز هم شاهد یک گرفت جزئی خواهیم بود. تمام این خورشید گرفتگی‌ها جزئی بوده و گرفتگی کامل در ایران ۱۳ سال دیگر اتفاق می‌افتد.