دوم مهر ماه هر سال به نام روز ملی غار پاک نامگذاری شده است

نامگذاری دوم مهر توسط گرو ه های متخصص و فعال مردمی به نام روز غار پاک زمینه مناسبی برای فرهنگ سازی و ارتقاء آگاهی های عمومی است که با اقدامات گسترده ای در سالهای گذشته در این روز در ارتباط با معرفی غارها وضرورت حفاظت از آن ها انجام گرفت به گزارش پایگاه خبری صدای […]

نامگذاری دوم مهر توسط گرو ه های متخصص و فعال مردمی به نام روز غار پاک زمینه مناسبی برای فرهنگ سازی و ارتقاء آگاهی های عمومی است که با اقدامات گسترده ای در سالهای گذشته در این روز در ارتباط با معرفی غارها وضرورت حفاظت از آن ها انجام گرفت

به گزارش پایگاه خبری صدای گامبرون

غار ها در ارتباط تنگاتنگ با سایر عوامل محیطی نقش به سزایی در پایداری محیط ایفا می کنند. ارزش غارها محدود به آثار تاریخی و ساختارهای زمین شناختی نمی شود بلکه به عنوان زیستگاه های مهم وحساس نقش موثری در تنوع زیستی ایفا می کنند، اظهار کرد: گونه های اندمیک متعددی در غارها زندگی می کنند و زندگی گروه های مهمی از حیات وحش مانند خرس ها، پلنگ ها وخفاش ها وابسته به غار است. تاثیر برخی گروه ها وگونه ها که در شرایط بسیار خاص غار زندگی، رشد و تکثیرمی‌کنند و به عنوان حلقه هایی از زنجیره حیات، حتی در محیط بیرون از غارها به اثبات رسیده است. از طرفی پدیده‌ها و زیبایی های طبیعی جزئی از سرمایه های ملی هر کشور محسوب می شود که حفاظت و بهره برداری خردمندانه از آن ها اجتناب ناپذیر است.

کشور ایران به دلیل اینکه ضخیم‌ترین لایه آهکی جهان را دارد تبدیل به یک منطقه غارخیز شده است. که استان هرمزگان نیز از این قاعده مستثنی  نبوده است در استان هرمزگان نیزدر حدود ۲۶ غار وجود دارد . غار نمکدان که یکی از عجایب هفتگانه خلیج فارس است در استان هرمزگان و جزیره قشم واقع شده است. این غار در فاصله ۹۰ کیلومتری شهر قشم در ساحل جنوب غربی این جزیره و در داخل گنبد نمکی قشم به ارتفاع ۲۳۷ متر از سطح دریا قرار گرفته است. طولانی‌ترین غار این مجموعه با نام غار نمکدان ۳، با طول ۶۴۰۰ متری‌اش توانسته عنوان طولانی‌ترین غار نمکی جهان را کسب کند.

چرا غارها برای ما دارای اهمیت می باشد ؟

  • حفاظت از غارها  برای حفظ منابع آب و  سفره های زیرزمینی ضروری است

به گفته دبیرکارگروه غارشناسی کشور ، کارست ها ) در اصطلاح فنی به پدیده خوردگی و انحلال توده سنگهای کربناته(آهک و دولومیت) کارست گفته میشود( به عنوان گنجینه های مطمئن منابع آب یاد می شود . ایجاد فروچاله ها،گردشگری بی ضابطه وآلودگی های ناشی از فعالیت های کشاورزی وصنعتی از تهدیدات عمده مناطق کارستی  است . که در اغلب کشورها برای حفاظت منابع آب کارستی در برابر آن ها تمهیدات وضوابطی اعمال می شود.

 

  • اهمیت غارها برای زیستمندان

از جمله می توان به نقش خفاش ها که از زیستمندان مهم غارها است ، اشاره کرد و گفت: نقش خفاش ها  در پیشگیری از بیابان‌زایی از طریق مشارکت موثر در گرده افشانی و انتشار دانه گیاهان به ویژه گیاهان بیابانی به اثبات رسیده است. خفاش ها با بیش از پنجاه گونه شناسایی شده در کشور بزرگترین جمعیت پستانداران کشور را از لحاظ تنوع تشکیل می دهند که اکثر قریب به اتفاق آن ها از گروه خفاش ها حشره خوار هستند که اثرات و خدمات اکولوژیکی آن ها در بیرون از غار شامل موارد مهمی مانند دخالت ونقش موثر  در گرده افشانی گیاهان به ویژه بیابانی، تعدیل جمعیت حشرات، مبارزه طبیعی با آفات گیاهی است.