قلعه سارویه اصفهان یا کهن دژ یا تپه اشرف در اصل یه قلعه با قدمت هفت هزار ساله ، در کناره شمالی زاینده رود واقع شده است. به گزارش پایگاه خبری صدای گامبرون ، قلعه سارویه اصفهان یا کهن دژ یا تپه اشرف در اصل یه قلعه با قدمت هفت هزار ساله ، در کناره […]
قلعه سارویه اصفهان یا کهن دژ یا تپه اشرف در اصل یه قلعه با قدمت هفت هزار ساله ، در کناره شمالی زاینده رود واقع شده است.
به گزارش پایگاه خبری صدای گامبرون ، قلعه سارویه اصفهان یا کهن دژ یا تپه اشرف در اصل یه قلعه با قدمت هفت هزار ساله ، در کناره شمالی زاینده رود واقع شده است که بیش از هزار و چهارصد سال قبل کتابخانه بزرگی بوده و کتاب های علمی زیادی اونجا نگهداری می شده. با حمله اعراب به ایران این کتابخانه هم ویران می شه و باقی مونده هاش به شکل یه تپه بنام تپه اشرف دیده می شه. این قلعه در کنار پل شهرستان و ضلع شمالی زایندهرود قرار دارد. گفته میشود در این بنا کتابهای زیادی نگهداری میشد و در حملهی اعراب به ایران ویران شد و امروزه تنها بقایای آن به صورت تپهای باقی مانده که مردم آن را تپه اشرف مینامند. برخی از تاریخشناسان قدمت این بنا را به تهمورس، سومین پادشاه سلسلهی پیشدادیان نسبت میدهند. اما برخی دیگر معتقدند این بنا در دوران گشتاسب، از پادشاهان کیانی ساخته شده است. این اثر در ۲۶ ابان ۱۳۷۵ به شمارهی ۱۷۷۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در ادامه با سیری در ایران همراه باشید تا با ویژگی های بیشتری از این قلعه تاریخی در اصفهان آشنا شوید.
سرانجام سارویه دامنه غربی تپه سارویه، از بقایای کتابخانه سارویه. خیابان مشتاق دوم در امتداد دامنه شمالی دیده میشود. در زمان حمله اعراب به اصفهان، ساختمان بیرونی دژ نابود شدهاست. آنگونه که ابو مشعر بلخی میگوید، اعراب به گمان یافتن گنج شروع به تخریب و ویرانی دژ میکنند و بسیاری از کتابها به این روش نابود میشود. اما از آنجا که مخزن کتابخانه در دالانهای مخفی زیر زمینی بودهاست، به شماری از کتابها آسیبی نمیرسد تا اینکه در سال ۳۵۰ قمری، بر اثر فروریختن سقف یکی از دالانها، مخزن کتابخانه نمایان میشود. به دستور خلیفه بسیاری از این کتابها بر بار صدها شتر به بغداد منتقل میشود و بسیاری دیگر از کتابها در همانجا نابود میگردد.
ابن ندیم خود میگوید: یکی از اشخاص ثقه به من خبر داد که در سال ۳۵۰ هجری سارویه جی دالانی خراب گردید که جایش معلوم نشد زیرا از بلند بودن سطح آن گمان میکردند که درون آن خالی نبوده و پر است تا زمانی که آن خود به خود فرو ریخت و در آن کتابهای زیادی به دست آمد که هیچکس نمیتوانست آنها را بخواند و آنچه من با چشم خود دیدم و ابوالفضل عمید آنها را در سال سیصد و چهل و اندی فرستاده بود کتابهایی بودند پارهپاره که از باروی اصفهان میان صندوقهایی بدست آمده و به زبان یونانی بود کسانی که آن زبان را میدانستند مانند یوحنا و دیگران آن را ترجمه کردند و آشکار شد که نام سربازان و جیره آنان است و آن کتابها چنان گندزا بودند که گویی تازه از دباغی درآمدهاند ولی پس از آنکه یکسال در بغداد ماندند خشک شدند و تغییر کردند و عفونتشان برطرف شد و پارهای از آنها نزد شیخ ابوسلیمان موجود است. گویند سارویه یکی از بناهای محکم باستانی است که ساختمان معجزهآسایی دارد و در مشرق چون اهرام مصر در مغرب از نظر عظمت و اعجاب است.
معماری قلعه در سازه سارویه، معماری از دورههای مختلف تاریخی دیده میشود. تازهترین سازهها مربوط به دوران ساسانی است. یافتههای باستانشناسی نشان میدهد که برخی از دیوارهای عظیم دژ، متعلق به دوره ساسانیان است. این دیوارها که برخی از سنگهای تراشیده شده حتی با طولی حدود ۷۵ سانتیمتر تشکیل شدهاست را نوع مصالح سنگ و گچ در حالی تشکیل دادهاست که بر روی آنها در سدههای نخستین اسلامی بناهایی با خشت و گل ساخته شدهاست.
وضعیت کنونی پس از اسلام مسجدی بر روی بخشی از دژ سارویه بنا میشود که یکی از قدیمیترین مساجد این ناحیه بهشمار میرود. اکنون این مسجد مقابل تپه اشرف در خیابان مشتاق قرار گرفته و بخشی از آن در زیر یک مدرسه است. اگرچه تپه اشرف با وسعتی در حدود ۱۲ هکتار بنیانی صخرهای دارد اما تا سالهای دهه ۱۳۳۰ خورشیدی کشاورزان منطقه بر روی خاک محدودی که از آوار بناهای تپه برجای مانده بود به کشاورزی میپرداختند. پس از انجام کاوش در کنار این تپه هم اکنون بر روی آن پیست موتورسواری بنا شدهاست. امیدواریم اطلاعات جامعی درباره قلعه سارویه یا همان تپه اشرف در اختیارتان قرار داده باشیم.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور گفت: استان فارس بهعنوان میزبان برگزاری سومین جشنواره ملی چندرسانهای میراثفرهنگی انتخاب شده است و این جشنواره، پاییز امسال به میزبانی شیراز برگزار خواهد شد.
با عنایت به فرارسیدن ایام اربعین شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران باوفایش و حضور میلیونی هم وطنان و زائران عتبات عالیات ، ستاد اقامه نماز همچون سنوات قبل طرح نظارت مردمی بر فضای اقامه نماز راه های مواصلاتی و پایانه های مرزی در این ایام را در دست اقدام دارد و در […]
معاون گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان از حضور پررنگ و منسجم فعالین گردشگری استان در پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و سی و پنجمین نمایشگاه صنایعدستی تهران خبر داد. به گزارش ( صدای گامبرون ) ، فائقه اتابک امروز چهارشنبه ۶ بهمنماه ۱۴۰۰ با اشاره به ظرفیتهای بینظیر گردشگری استان هرمزگان گفت: «فعالان بخش […]
همزمان با سفر رئیسجمهور به استان هرمزگان، جلسهای با حضور معاون امور مجلس، حقوقی و استانها میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان، فرماندار بندرعباس و نمایندگان اقشار مختلف مردم برگزار شد. به گزارش ( صدای گامبرون ) جواد واحدی معاون امور مجلس، حقوقی و استانها وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و […]
Δ