جوابیه اداره کل حفاظت محیطزیست هرمزگان در خصوص آلودگی آب های ساحلی ناشی از ورود پساب فاضلاب به دریا

به گزارش پایگاه خبری صدای گامبرون ؛ آلودگی آبهای ساحلی ناشی از تخلیه پساب به دریا از سال ۱۳۸۵ تاکنون همواره نگرانی فعالان زیست محیطی و شهروندان بندرعباسی را در پی داشته است. بندرعباس مرکز استان هرمزگان با وسعت ۴۵ کیلومتر مربع و با جمعیت بالغ  بر  ۵۲۶۰۰۰ نفر یکی از شهرهای بزرگ ایران و مرکز مهم […]

به گزارش پایگاه خبری صدای گامبرون ؛ آلودگی آبهای ساحلی ناشی از تخلیه پساب به دریا از سال ۱۳۸۵ تاکنون همواره نگرانی فعالان زیست محیطی و شهروندان بندرعباسی را در پی داشته است. بندرعباس مرکز استان هرمزگان با وسعت ۴۵ کیلومتر مربع و با جمعیت بالغ  بر  ۵۲۶۰۰۰ نفر یکی از شهرهای بزرگ ایران و مرکز مهم فعالیت‌های اقتصادی و تجاری است. در گذشته بخش اعظم فاضلاب این شهر به روش سنتی و از طریق چاههای جاذب، سپتیک تانک و تعدادی تصفیه خانه کوچک، دفع و تنها مقدار کمی از آن در خوریات منتهی به دریا رهاسازی می گردید.

طی دو دهه اخیر با افزایش رشد اقتصادی، جمعیت شهرنشین بندرعباس نیز افزایش یافته و شبکه جمع آوری فاضلاب با اهداف حفاظت محیط زیست شهری ، جمع آوری فاضلاب معابر  و کمک به زیباسازی شهرو بالا بردن سطح بهداشت عمومی طراحی و ایجاد گردید. لازم به ذکر است، طبق آخرین اطلاعات دریافتی از شرکت آب و فاضلاب استان؛ در حال حاضر تصفیه خانه فاضلاب شهر بندرعباس با ۱۴۵ هزار مشترک، ۷ ایستگاه بالابر و پمپاژ  و ۷۸۰ کیلومتر طول شبکه و خط انتقال فاضلاب، حدود ۷۰ درصد جمعیت شهر بندرعباس را تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار داده است. در شش ماهه اول سال ۹۷ میزان مصرف آب بندرعباس ۱۲۳۲۲۰ متر مکعب در روز و میزان تولید فاضلاب ۹۸۵۷۶ متر مکعب در روز می باشد. میزان ۶۷۸۱۵ متر مکعب فاضلاب در روز توسط تصفیه خانه فاضلاب شهر بندرعباس که همزمان در حال بازسازی و ارتقاء می باشد جمع آوری و با یک چهارم ظرفیت اصلی تصفیه شده و از طریق کانال به خور گورسوزان و در نهایت به دریا تخلیه می گردد.

عدم بکارگیری تکنولوژی مناسب در طراحی تصفیه خانه، خوردگی شدید تجهیزات و تاسیسات و کاهش عمر مفید آنها،  فرسودگی خطوط بتنی، قرار گرفتن بیش از ۴۰۰ کیلومتر از شبکه فاضلاب شهر بندرعباس در زیر تراز آب دریا و ورود اجتناب ناپذیر آب دریا به شبکه فاضلاب از مهمترین مشکلات پیش رو در فعالیت تصفیه خانه طی ۱۳ سال گذشته عنوان گردید که موجب اختلال در فرایند تصفیه و در نهایت منجر به عملکرد نامناسب تصفیه خانه فاضلاب شهر بندرعباس شده است. از این رو از ابتدای فعالیت تصفیه خانه فاضلاب شهر بندرعباس، رصد و پایش پساب خروجی و تعیین وضعیت عملکرد تصفیه خانه براساس استاندارهای زیست محیطی، در دستور کار این اداره کل قرار داشته است. موارد بروز آلودگی پساب خروجی تصفیه خانه از همان سالهای ابتدای شروع فعالیت موجب صدور اخطار و تعیین جریمه برای شرکت آب و فاضلاب استان شده و طی مکاتبات عدیده به روسای سازمان، استانداران وقت و دستگاههای نظارتی استان اعلام گردید. در همین راستا با پیگیریهای مجدانه این اداره کل از طریق استانداران وقت و مقامات استانی، عملیات بازسازی، اصلاح واحدهای تصفیه خانه و به روز رسانی آنها به منظور ارتقا و بهبود فرایند تصفیه از طریق واگذاری به بخش خصوصی در قالب قرارداد بیع متقابل در دستور کار شرکت آب و فاضلاب استان قرار گرفته و در حال اجرا می باشد. بازدیدهای مشترک هفتگی دستگاههای نظارتی استان از اجرای طرح، اهمیت موضوع را بیش از پیش نشان می دهد. در همین رابطه طبق نتایج بدست آمده از پایش مشترک دستگاههای نظارتی کاهش مقدار شاخص COD از ۲۵۰ میلیگرم بر لیتر در اسفند ماه ۹۶ به میانگین  ۱۲۰ میلیگرم بر لیتر در پاییز ۹۷ حاکی از بهبود عملکرد تصفیه خانه می باشد. ناگفته نماند؛ هرچند نتایج بدست آمده از پایش طی ماههای اخیر کاهش آلودگی را نشان می دهد؛ اما با توجه به عدم استمرار این موضوع، هنوز با استانداردهای زیست محیطی جهت تخلیه به آبهای سطحی فاصله دارد و با توجه به اینکه بازسازی تاسیسات تصفیه خانه فاضلاب به موازات فرایند جاری تصفیه در حال انجام می باشد، مهمترین اثرات سوء عملیات بازسازی طی این مدت، برهم خوردن شرایط فرایندی و نامناسب بودن کیفیت پساب می باشد.

علی ایحال بنظر می رسد، با اجرای کامل پروژه بازسازی تصفیه خانه، در نهایت عملکرد تصفیه خانه مناسب و پساب خروجی پایین تر از حدود استانداردهای زیست محیطی قرار گرفته و پساب بازچرخانی شده در صنایع آب بر غرب بندرعباس و همچنین جهت آبیاری فضای سبز و کمربند سبز شهری قرار گیرد. طبق برنامه زمان بندی ارائه شده توسط آب و فاضلاب استان، اصلاح و بازسازی تصفیه خانه تا پایان سال ۹۷ و اتمام کامل طرح و انتقال پساب بازچرخانی شده به صنایع غرب تا شهریور ماه ۹۹ انجام خواهد شد. از دیگر اقدامات مهم در دست اجراء شرکت آب و فاضلاب در شهر بندرعباس، می توان به توسعه شبکه فاضلاب شهری در بافت فرسوده محله چاهستانی ها، احداث تصفیه خانه فاضلاب مستقل برای مسکن مهر بندرعباس و احداث فاز ۲ تصفیه خانه فاضلاب شهر بندرعباس اشاره کرد. امید است با انجام کلیه تعهدات و اتمام طرح های تصفیه فاضلاب، یکی از مهمترین اهداف زیست محیطی سازمان حفاظت محیط زیست که منطبق با بند چ ماده ۳۸ قانون برنامه ششم توسعه است، به نحو موثر محقق گردد.

“بابک پارسا”